Tapio

Pakkolääkityn joulu

Kun joutuu blogikirjoituksen vuoksi ylilääkärin puhutteluun, on kenties tullut tehneeksi jotain yhteiskunnallisesti tärkeää. Tuolloin kirjoitin SSRI-masennuslääkkeiden haitoista. Tehdään se tässäkin selväksi: SSRI-lääkkeet aiheuttavat itsemurhia, murhia, hallusinaatioita ja psykooseja. Myös ruumillisella puolella tulevat ongelmat pikku hiljaa vastaan. Toiset saavat haittansa heti, toiset vuosikausien käytön jälkeen. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Valtamedia ei näistä asioista puhu, sillä se on lääketeollisuuden talutusnuorassa, kuten jo 15 vuotta sitten lääkäri Antti Heikkilä totesi. Seuraavan kerran kun tulee uutinen nokkakolarista tai puukotuksesta, voi kysyä, mitä lääkkeitä tekijä söi.


Minun jouluni menee taas kerran tahdonvastaisessa lääkityksessä. Minulle pakkosyötetään antipsykoottisia lääkkeitä (toiselta nimeltään neuroleptit.) Lisäksi niiden päälle pakkosyötetään masennuksen hoitoon tarkoitettua lääkettä. Olen ollut avohoidossa yhtäjaksoisesti pian viisi vuotta. Lääketabletit nielen kotonani itse, mutta avohoidon lääkäri ja sairaanhoitaja pitävät minua silmällä. Edellisessä avohoitopaikassa hoitaja ja jotkut lääkärit uhkailivat ja pelottelivat pakkohoidon mahdollisuudella, mikäli en syö lääkkeitä. Vuonna 2012 olin ollut pakkohoidossa, mikä oman tulkintani mukaan johtui SSRI-lääkepsykoosista ja vuosikausia kestäneestä vapaaehtoisesta lääkityksestä. Sairaalaan hakeuduin vapaaehtoisesti, mutta huomasinkin pian olevani visusti lukkojen takana.


Kuukausi kuukaudelta ja joulu joululta olen hiipunut vähitellen yhä huonompaan kuntoon. Pidän tähän syyllisenä neuroleptejä. Ne ovat erittäin passivoivia lääkkeitä. Hienojen teorioiden mukaan lääkeyhdistelmän Abilify-Peratsin-Mirtazapin pitäisi olla aktivoiva, mutta käytännön elämässä ne eivät lisää toiminnallista kykyä, siis kykyä oikeaan tekemiseen. Jaksan kyllä maata tuntikausia sängyllä ja sohvalla tuijotellen kattoon ja pyöritellen ajatuksia, mutten jaksa tehdä juuri mitään. Mikään tekeminen ei tunnu yhtään miltään. Mikään ei tunnu palkitsevalta. Nukun 14 tunnin yöunia, ja siihen päälle tulee vielä makailu ja kyvyttömyys aloittaa juuri mitään. Asioiden hahmottaminen on vaikeaa. On vaikeuksia valmistaa itselleen ruoka-annos. Lasagnen teko olisi suorituskyvyn ylärajoilla. Muisti pätkii. Sosiaaliset suhteet eivät piristä. Siksi kai olen hylännyt harvat ystävänikin. Ainainen kemiallisesti aiheutettu latteus tunkee läpi joka minuutti. Ennen oli tapana kuunnella kaikenlaista musiikkia, mutta musiikkikaan ei enää kuullosta hyvältä. Tänään, jouluaattona, kävin ulkona kävelemässä. Muuten on mennyt päivä sohvalla tyhjyyteen tuijotellen. Arkisin käyn paikallisessa mielenterveysyhdistyksessä oleilemassa.


Vuosi pakkohoidon jälkeen minulle lätkäistiin skitsofrenia-diagnoosi. Tuolloin olin ollut jo yli vuoden tahdonvastaisessa lääkinnässä. Totta kai olen lattea ja harvasanainen esim. Risperidonin vaikutuksen alaisena, mikä sitten tulkitaan sairaudeksi. SSRI-lääkkeiden ja muun stressin aiheuttama romahduskin vuonna 2012 tulkittiin vain merkiksi skitsofreniasta. Ja mitä ja miten ylipäätään pitäisi vastailla hoitajien kysymyksiin, jottei saisi aina jotain leimaa? Tässä yhteydessä voi mainita, että nykypäivän Suomessa mielenterveysdiagnoosin sekä pakkohoitoa voi saada myös poliittisista mielipiteistä. Yleensäkin näyttää siltä, että skitsofreenikoksi leimataan moni pelkän hankaluutensa perusteella. Jos esim. potilas kertoo julkisesti SSRI:den haitoista, seurauksena on vähintäänkin puhuttelu.


On syytä huomata, ettei ole olemassa puolueetonta skitsofrenia-testiä. Itse asiassa potilaalle ei perustella tai selitetä diagnoosia, vaan skitsofrenian kriteerit pidetään salassa. Sitten vain sanotaan: "Se on elinikäinen lääkitys. Et parane koskaan." Vaikka elämme aivotutkimuksen aikakautta, ei ole olemassa alkeellisintakaan biologista, oikeasti tieteellistä testiä kyseiseen sairauteen. Terveyspropaganda - joka on peräisin lääketeollisuudelta - kuitenkin antaa ymmärtää toisin.


Psykooosilääkkeiden haitoista on kirjoittanut kattavasti Peter C. Goetzsche kirjassaan Tappava psykiatria (sukunimi kirjoitetaan tanskalaisella ö:llä.) Nämä psyykelääkkeet aiheuttavat äkkikuolemaa, sydänongelmia ja aivovaurioita. Aivovaurio on jopa varma asia! Kirjaa saa ainakin Suomalaisesta kirjakaupasta. Masennuslääkkeistä on kirjan tehnyt Aku Kopakkala. James Daviesin kirja Hajalla - Onneton totuus nykypsykiatrian tilasta, paljastaa, ettei psykiatrisilla diagnooseilla ole tieteellistä pohjaa, vaan ne ovat pikemminkin politiikkaa ja liiketoimintaa. 


Psykiatriassa on kyse mielivallasta ja potilaiden vahingoittamisesta. Laki pakkohoidosta on löysä. Mihin oikeasti pakkohoitoa edes tarvitaan? En esitä tätä kysymystä itseni vuoksi, vaan kaikkien vuoksi. Syy on yksinkertaisesti siinä, että ei-toivotusta käytöksestä ja ei-toivotuista mielipiteistä haluaa lääketieteen eliitti rangaista ihmisiä hoidon verukkeella.

 

-Tapio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Avohoidossa ollessa lääkkeiden syönti on vapaaehtoista. Mirtatsapiini on piperatsinoatsepiineihin kuuluva tetrasyklinen masennuslääke. Mirtatsapiini luokitellaan NASSA-lääkkeeksi.

Joka kolmas ei saa apua mielialalääkkeistä.

Skitsofreniaksi sanotaan pitkään jatkunutta psykoosia. Se on vain nimitys.

Masennukseen auttaa aktivointi. Esimerkiksi hierojalla käynti, jossa kutitetaan jalkapohjia. Iloa ja naurua tarvitaan. Masennuksessa ihminen on kuin akkuvikainen auto, joka tarvitsee mäkilähdön.

Valoa ja iloa elämääsi :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>Masennuksessa ihminen on kuin akkuvikainen auto, joka tarvitsee mäkilähdön.

ooo

Hyvin sanottu. Rauhaisaa joulun jatkoa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvin osaat pohtia ja arvioida elämääsi kirjallisesti. Se ei ole vähäinen asia. Sitä kannattaa jatkaa.

Olen kuullut lääkärin sanovan, että masentunut ihminen on usein realisti. Hän tajuaa syvällisesti ympärillä tapahtuvia asioita,

Kaikkea hyvää sinulle Toivo!

Sinulla on hyvä etunimi.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Toivo,

Hienoa että jaksat kirjoittaa ja ajatella. En osaa sanoa tuohon medicaali asiaan mitään, mutta terve kriittisyys on hyvästä. Mutta toki lääkärit tietävät yleensä mitä tekevät. Heidän kanssaan kannattaa asioista neuvotella ja keskustella, sekä opetella ymmärtämään asioita. Tsemppia ja hyvää uutta vuotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei saamaton tai keskittymiskyvytön verbaalisessa ja ajatuksellisessa mielessä näin selkeän sanoman sisältävää kirjoitusta saisi aikaiseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kirjoitus herättää päin vastoin ajatuksen, että lääkitys on kohdallaan ainakin olemattomien sivuvaikutustensa osalta.

Pakkohoidon jatkuminen kuitenkin viittaa käytetyn lääkityksen tehottomuuteen skitsofrenian oireisiin.

Toivotaan oikean ja tehokkaan balanssin löytymistä mahdollisimman pian.

Parempaa uutta vuotta 2018 !

Käyttäjän AaroJuhanaKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Mielestäni kannabidioli olisi syytä sallia Suomessa itsehoitolääkkeeksi.
Se on käsitykseni mukaan terveydelle haitaton aine, josta olisi osalle ihmisistä hyötyä. Arvelen CBD soveltuisi joidenkin aivosairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Nyt CBD:tä on vaikea hankkia laillisesti edes reseptillä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Osa antipsykooteista ovat hyvin "lamaavia" lääkkeitä. Esimerkiksi normi annos (600-800mg) ketiapiinia iltalääkkeenä(Seroquel, Ketipinor) pudottaa jotkut niitä käyttävät alle 15 minuutissa täysin toimintakyvyttömäksi, niin tehokkaasti jopa ettei pysty vaatteita riisumaan kun alkaa väsyttämään. 12-16 h yöunet ja jatkuva "uupumus" ovat ihan mahdollisia. 20-50 kg painonnousu hyvinkin yleistä. Lisäksi pienet "sydämentykytykset". Yksi hirveimmistä aineista mitä ihmisille syötetään. Ehkä ne auttavat joitakin mutta tiedän erään tapauksen joka meni lääkkeistä vain sekaisemmaksi ja viiltelytaipumus paheni koska ei ollut mitään tuntoa, eikä millään mitään väliä. Viiltelytaipumus tai viiltelyn pahentuminen ei ole ketiapiinin haittavaikutuksissa mutta suurin osa sen lääkkeen käyttäjistä viiltelee hyvinkin pahasti. Luultavasti sen kipuaistimusta poistava vaikutus aiheuttaa viiltelyn pahenemista koska mikään ei kuulemma tunnu miltään.

Toimituksen poiminnat